Medzinárodná vedecká konferencia Fórum Slavica 2013

Tohtoročnou ústrednou témou stretnutia boli vierozvestci sv. Cyril a Metod, ktorí prišli na naše územie pred 1 150 rokmi.

Dňa 28.júna sa v Nitre konala medzinárodná vedecká konferencia Fórum Slavica 2013, na ktorej sa zišli viacerí odborníci zo Slovenska, Bulharska a USA.  Konferenciu organizuje v rámci projektu Dni Slovanov, občianske združenie Slavica z Nitry v spolupráci s občianskym združením Za Hornú Nitru. Na tomto podujatí sa na pozvanie organizátorov zúčastnili aj zástupcovia Oblastného pracoviska a Miestneho odboru Matice slovenskej Prievidza.Medzinárodná vedecká konferencia Fórum Slavica 2013

Prvá časť konferencie bola venovaná cyrilo-metodským tradíciám a hlaholike. Vypočuli sme si množstvo zaujímavých odborných výkladov, v ktorých prednášajúci poukázali napríklad na množstvo skrytých náboženských obrazov a symbolov v hlaholike, vďaka ktorým môžeme chápať hlaholiku ako ikonu slova. Odborník, ktorý na konferenciu docestoval z USA, vidí v tomto písme okrem kultúrneho a náboženského významu aj politický význam. Ako príklad uviedol Chorvátov, ktorí používali hlaholiku istý čas ako symbol určitej nezávislosti. Takisto skonštatoval, že hlaholika sa v súčasnosti prestala používať najmä kvôli svojej grafickej náročnosti v porovnaní s gréckym, či latinským písmom. Bulharskí vedci si pripravili prednášky na témy ako Slovanské azbuky medzi Byzanciou a Bulharskom či Byzancia a cyrilo-metodské kultúrne dedičstvo Bulharska. V druhej Medzinárodná vedecká konferencia Fórum Slavica 2013časti konferencie, ktorá bola otvorená popoludní, sa odborníci venovali významu veľkomoravských vládcov a religiozite starých Slovenov. V podaní slovenských odborníkov zazneli prednášky na témy ako Význam kniežaťa Rastislava v cyrilo-metodskom misijnom diele alebo Čo hovoria pápeži posledných dvoch storočí o apoštoloch Slovanov o sv. Cyrilovi a Metodovi.

Vedecká konferencia bola určená pre širokú laickú a odbornú verejnosť, ktorá sa zaoberá témami ako história a dejiny starých Slovenov. Ako sme sa dozvedeli, cieľom organizátorov je prostredníctvom vedeckých konferencií popularizovať dejiny a kultúru historických Slovenov, ich vklad do kultúrneho a duchovného dedičstva európskej civilizácie, a tiež históriu, zvyky, ľudovú, ale aj modernú kultúru súčasných slovanských národov, národností a komunít.

Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať