Jubilejné 15. stretnutie pri prameni národnej rieky Nitry

V rámci osláv 1150.výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie sa dňa 5.júla 2013 uskutočnil jubilejný, už 15.ročník podujatia s názvom „Od prameňa národnej rieky Nitry“.

Túto akciu už tradične organizuje Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza v spolupráci s KluStretnutie pri prameni rieky Nitra 2013bom slovenských turistov Horná Nitra a Regionálnou radou KST Prievidza. V piatkové ráno sa na autobusovej stanici v Prievidzi stretli nielen prievidzskí matičiari, ale i ostatní nadšenci turistiky, ktorí si prišli týmto symbolickým stretnutím pri prameni rieky Nitry a spoločným výstupom na Kľak, uctiť pamiatku našich vierozvestcov.

Organizátori pre účastníkov zabezpečili dva autobusy, ktoré ich vyviezli k východiskovým bodom, odkiaľ sa vyrážalo. Na výber boli dve nenáročné trasy: prvá z nich začínala v Rajeckej Lesnej, pokračovala cez Vríčanské sedlo až na vrchol Kľak. Druhá trasaNárodný cyrilo-medodský výstup na Kľak 2013 viedla z Fačkovského sedla cez Revánske sedlo. Počasie sa tento rok vydarilo, čo sa odrazilo aj na vysokej účasti. Na vrchol dorazilo približne 120 vytrvalcov, na ktorých čakalo nielen občerstvenie, ale aj pamätné diplomy a magnetky s vyobrazením sv. Cyrila a Metoda, ktoré pri tejto príležitosti pripravil MO MS Prievidza. Medzi účastníkmi vládla dobrá nálada a pozitívna energia, ktorú znásoboval rozprávkový výhľad na okolitú krajinu. Zostup z vrcholu bol spoločný, cez Revánske sedlo až k prameňu rieky Nitry. Na tomto mieste odznel príhovor Milana Jadroňa, predsedu MO MS Prievidza, ktorý vyzdvihol význam príchodu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy. Prítomným sa prihovoril aj Stanislav Vakula, predseda KST Horná Nitra. Na záver si všetci spoločne zaspievali niekoľko národných piesní, ktoré boli dôstojnou oslavou tohto významného výročia. Organizátori vyjadrili svoju spokojnosť s priebehom celého dňa a tým zavŕšili dvojdňové cyrilometodské oslavy.

Vlastimil Uhlár
vedúci OP MS Prievidza

 

Share Button

Komentovať