Folklórne slávnosti na hornej Nitre opäť nesklamali

Stalo sa už tradíciou, že posledný júnový víkend sa na hornej Nitre nesie v znamení folklóru a ľudových tradícií a ani tento rok nebol výnimkou.

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy ľudová kultúra a zvyky nie sú práve ústrednou témou zamestnávajúcou našu spoločnosť, sme veľmi radi, že sa už po 28. krát konali Hornonitrianske folklórne slávnosti.  V dňoch 28.-29.júna 2013 bol pre návštevníkov slávností pripravený v prírodnom amfiteátri Lesopark Prievidza bohatý program na hlavnom pódiu a rovnako tak nechýbal ani obľúbený jarmok ľudových remesiel, tvorivé dielne, folklór vo fotografii, škola tanca či vône a chute tradičnej hornonitrianskej kuchyne, ktoré mali už minulý rok veľký úspech.

Medzi úspešné sprievodné podujatia patrí od roku 2007 rezbárske sympózium. Ako sme sa dozvedeli, pred siedmymi rokmi viedla organizátorov k rozhodnutiu realizovať rezbárske sympózium drevenej plastiky nielen skutočnosť, že na hornej Nitre máme skutočne talentovaných rezbárov, ale aj miesto konania slávností v lesoparku v Prievidzi, ktoré sa stalo pre miestnych obyvateľov obľúbeným miestom na aktívny oddych. Za tieto roky tu vzniklo pod šikovnými rukami rezbárov 30 sôch a drevených plastík z prírodných materiálov, akými sú napríklad topoľ, lipa, či dub. Tento rok sa hlavnou témou pre ich tvorbu stali remeslá a zvieracie motívy. Ďalšími lákadlami slávností boli vernisáže dvoch výstav, ktoré sa konali v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Prvou z nich je výstava fotografií Milana Tarabčíka s názvom „Otváranie očí“. Autor svojou tvorbou upozorňuje na prítomné klenoty ľudovej kultúry, okolo ktorých denno-denne prechádzame bez toho, aby sme si uvedomovali, že nám pred očami pomaly miznú skvosty s nevyčísliteľnou hodnotou. Druhá pripravená výstava s názvom „PrievidzaHornonitrianske folklórne slávnosti 2013-1 v dreve“ pozostáva z krásnych drevorezieb Ladislava Polereckého, ktorý vo svojich reliéfoch spracúva dnes už neexistujúce ulice, domy a objekty starej Prievidze, ale takisto zachytáva v dreve i súčasnú tvár mesta. Ak ste si práve povedali, že tak takéto výstavy by ste si určite radi pozreli, urobiť tak stále môžete. Obe sú sprístupnené pre verejnosť až do 30. augusta 2013.

Slávnostnému otvoreniu slávností v piatok popoludní predchádzala škola tanca, pod odborným vedením tanečníka Tomáša Bakytu, študenta VŠMU v Bratislave, ktorý je zároveň odchovancom detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik v Prievidzi. Nasledovala vernisáž diel zo sochárskeho sympózia, kde predstavili svoje diela už pravidelný a ostrieľaný účastník rezbárskeho sympózia Ladislav Polerecký z Prievidze, Igor Prilinský z Prievidze a Roman Nagy z Kanianky.

Nasledoval program detských folklórnych súborov hornej Nitry a hosťovského DFS Dolinečka – Staré Město (ČR), v ktorom detskí folkloristi predstavili ľudovHornonitrianske folklórne slávnosti 2013-5é zvyky, tradície, detské hry a tance, riekanky a vyčítanky. Ich vystúpeniu žiaľ veľmi neprialo počasie. Kvôli hustému dažďu si museli dať na chvíľu prestávku, avšak potom opäť pokračovali vo svojom vystúpení s neutíchajúcou radosťou a nadšením. Na pódiu ich neskôr vystriedal ďalší hosť tohtoročných slávností, ktorým bola Ľudová hudba Kandráčovci v sprievode Moniky Kandráčovej. Hostia sa divákom predstavili svojim bohatým repertoárom východoslovenských piesní, prostredníctvom ktorých vytvorili naozaj neopakovateľnú atmosféru. Ich temperamentné vystúpenie naháňalo divákom príjemné zimomriavky a rozhodne to bola skvelá bodka za prvým dňom programu.

Aj v sobotu na každého návštevníka lesoparku čakal bohatý program. Dvere tanečnej školy sa opäť otvorili dokorán. Ako prví nabrali odvahu tí najmenší. S úprimnou radosťou a úsmevom na tvári sledovali každý pohyb tanečného lektora. Už po chvíli si poskakovali v rytme ľudových melódií a postupne sa k nim pridávali aj okoloidúci odvážlivci. Sobotný program sa už tradične nesie v znamení stretnutí. Tak sa totiž volá spoločný program folklórnych skupín regiónu hornej Nitry. Ich členovia sa po roku opäť stretli a pripravili vystúpenie, pozostávajúce zo zvykov, tradícií, piesní a tancov, ktoré sa zachovali v pamäti starších folkloristov. Ich program bol zameraný na život na dedine – klebetenie, ohováranie, čarovanie, kupčenie, práce na poli či na dvore. Na javisku sa predstavili folkloristi z okolitých obcí, ako napríklad Nitrianske Rudno, Diviaky nad Nitricou, Poluvsie, KanianHornonitrianske folklórne slávnosti 2013-21ka, Lazany a mnoho ďalších. Členovia týchto FSk sa snažia zachovať a oživovať vzácne zvyky a tradície, ktoré mali v jednotlivých dedinách svoje miesto a sú pre nich charakteristické.

O výnimočný a neopakovateľný zážitok sa v sobotu večer postaral ďalší hosť Hornonitrianskych folklórnych slávností, ktorým bol FS Kopaničiar z Myjavy. Tento folklórny súbor pochádzajúci z myjavského regiónu, je známy svojou bohatou folklórnou tradíciou. Jeho umenie mohli obdivovať už tisíce divákov nielen doma, ale aj v zahraničí. Len čo sa tanečníci objavili na pódiu, predviedli fantastické predstavenie v podobe dych vyrážajúcich choreografií a tanečných kreácií.

Na záver môžeme skonštatovať, že sa vyplnilo prianie organizátorov, ktorí si želali, aby sa aj 28.ročník slávností stal skutočným sviatkom, malými Vianocami ľudovej kultúry, počas ktorých sme vždy o niečo citlivejší a vnímavejší k pokladom a tradíciám, ktoré sú okolo nás. Veríme, že tieto pocity a umelecké zážitky v nás pretrvajú po celý rok, minimálne do ďalšieho ročníka tohto podujatia, na ktoré sa už teraz veľmi tešíme.

Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať