Horná Nitra prilákala amatérskych fotografov už siedmy raz

Tohtoročná fotografická súťaž Horná Nitra mojimi očami má svojich víťazov. Na najkrajších záberoch zvečnili nielen prírodu regiónu, ale tiež historické a kultúrne dedičstvo predkov.

horna-nitra-prilakala-amaterskych-fotografov-uz-po-siedmy-raz-1

Do súťaže sa prihlásilo 52 fotografov so 198 fotografiami. Porotcovia vyberali zo 157 fotografií, ktorých autori pochádzali aj mimo územia hornej Nitry. Tento ročník zaujal napríklad autorov z Bratislavy či Považskej Bystrice. Aj to je dôkazom toho, že územie hornej Nitry je zaujímavou a atraktívnou lokalitou pre návštevníkov a turistov.

„Som veľmi rád, že je to už siedmy ročník a že sa nám všetkých sedem ročníkov podarilo úspešne zorganizovať. Naši partneri zo štátnej správy, samosprávy i súkromnej sféry sa od prvého ročníka takmer nemenia. Aj to svedčí o tom, že táto súťaž má svoje opodstatnenie a stretla sa s pozitívnym ohlasom u ľudí,“ povedal riaditeľ Domu Matice slovenskej Vlastimil Uhlár. O najlepších fotografiách sa hlasovalo aj na internete – zapojilo sa až dvadsaťtisíc používateľov facebooku.

Odborná porota vybrala definitívnych víťazov, ktorých diela boli prezentované na vernisáži. Pozostávala z dvoch fotografov Jozefa Kapustu a Karola Kobellu a odborníčky na cestovný ruch Sylvie Maliarikovej. „Výber fotografií bol pomerne náročný. Všeobecne však môžem povedať, že ich kvalita sa z roka na rok zvyšuje,“ zhodnotil člen odbornej poroty Jozef Kapusta. Ceny odovzdával riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prievidzi a zároveň autor myšlienky projektu Vlastimil Uhlár spolu so zástupcom predsedu TSK Richardom Takáčom.

V kategórii Ľudové zvyky a tradície zvíťazila Petra Oboňová s fotografiou „Už dosť!“, v Historických pamiatkach a ľudovej architektúre najviac zaujal Miroslav Zajíc až s tromi snímkami s názvami „Porubský skvost – kostol sv. Mikuláša,“ „V mesačnom svetle“ a „V zlatom šate“. Víťazom prírodnej fotografie sa stal Milan Sušienka s fotografiou „Na konci leta“. Internetovým hlasujúcim sa najviac páčila fotografia „Zámku kus“ od Martiny Mokrej.

Výstava najlepších 36 fotografií bude sprístupnená verejnosti do 30. apríla v nákupnom centre Korzo v Prievidzi. Reportáž z vyhodnotenia súťaže nájdete TU.

Share Button