Prievidzskí matičiari na celonárodných oslavách 150. výročia narodenia Andreja Hlinku

Rok 2014 je rokom viacerých významných výročí, medzi ktoré patrí aj 150. výročie narodenia katolíckeho kňaza, národovca, politika, publicistu a prekladateľa Andreja Hlinku. Pri tejto príležitosti sa v Ružomberku uskutočnili celonárodné oslavy pod názvom Dni Andreja Hlinku.

prievidzski-maticiari-na-oslavach-150-vyrocia-narodenia-andreja-hlinku-1Bohatý trojdňový program začínal v piatok 26. septembra. V ten deň Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza zorganizoval na podujatie autobusový zájazd, ktorého sa zúčastnilo 26 členov a sympatizantov Matice.

Počas cesty tam a späť nás sprevádzala naša členka PaedDr. Sylvia Maliariková veľmi obsiahlymi a poučnými informáciami o osobnosti Andreja Hlinku. Za množstvo poznatkov, ktorými nás obohatila, jej aj touto cestou vyslovujeme veľké poďakovanie.

V rámci bohatého programu sme sa zúčastnili odborných seminárov o živote a diele A. Hlinku, pozreli sme si vystúpenie gospelových skupín, navštívili Mauzóleum Andreja Hlinku, Liptovské múzeum a napokon rodisko otca národa – obec Černová. V nej sa nachádza aj Dom A. Hlinku, ktorý prešiel niekoľko dní pred začiatkom osláv rekonštrukciou  a obnovou pôvodnej expozície.

Zastavili sme sa aj pri pomníku obetiam černovskej tragédie, ku ktorej došlo 27. septembra 1907. Na tomto mieste sa obyvatelia obce vzopreli rozhodnutiu úradov o vysviacke nového černovského kostola, pätnásť z nich zaplatilo za svoj nesúhlas životom, niekoľko desiatok bolo zranených. Udalosti v Černovej a streľba žandárov do zástupu nevinných ľudí vyvolali ostré reakcie nielen doma, ale aj za hranicami vtedajšieho Rakúsko-Uhorska.

Proti zásahu uhorských žandárov protestovali viaceré významné osobnosti v zahraničí, napríklad nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, nórsky spisovateľ Bjornstjerne Björnson, ruský spisovateľ a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj, či britský publicista a historik Robert William Seton-Watson, ktorý sa venoval okrem iného aj dejinám slovanských národov. Nevynechali sme ani zastavenie sa pri jeho pamätnej tabuli, ktorá je osadená na budove Radnice v Ružomberku.

Všetci zúčastnení matičiari odchádzali domov plní dojmov a obohatení o množstvo nových poznatkov o významnej osobnosti našich dejín – Andrejovi Hlinkovi.

Mgr. Božena Šalagová a Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button