Vyhodnotenie súťaže Horná Nitra mojimi očami 2011

„Radi fotíte? Pochádzate z hornej Nitry, alebo máte k tomuto regiónu blízky vzťah? Zapojte sa do fotografickej súťaže HORNÁ NITRA MOJIMI OČAMI.“ Týmto sloganom sa spustil projekt zameraný na trochu odlišný spôsob propagácie regiónu hornej Nitry, ktorý organizoval MO MS Prievidza a Oblastné pracovisko Matice slovenskej v Prievidzi.  Súťaž bola pripravená pre všetkých, ktorí radi fotia, pochádzajú z hornej Nitry, alebo majú k tomuto regiónu blízky vzťah.

Vyhodnotenie súťaže Horná Nitra mojimi očami 2011-1

Súťažilo sa v kategóriách Zvyky a tradície,  Historické pamiatky a ľudová architektúra a Príroda. Celkovo sa do súťaže zapojilo 61 nadšencov fotografovania vo veku, pričom každý mohol poslať až 3 fotografie do každej kategórie.  Vekové zloženie súťažiacich, ktoré  sa pohybovalo od 12 do 67 rokov, svedčí o tom, že v regióne hornej Nitry máme nielen mladé generácie talentovaných fotografov, ale zahanbiť sa nedali ani „vyššie“ ročníky.

Porotcovia mali skutočne neľahkú úlohu, pretože z prihlásených 215 fotografií, museli vybrať z každej kategórie tri najlepšie. Tie boli následne uverejňované počas niekoľkých týždňov v MY Hornonitrianskych Vyhodnotenie súťaže Horná Nitra mojimi očami 2011-9a MY Topoľčianskych novinách, ktorých čitatelia mohli týmto fotografiám posielať svoj hlas. Súťažiť sa naozaj oplatilo, pretože na výhercov čakali naozaj lákavé ceny. Autori fotografií, ktoré sa ocitli na prvom mieste v každej z troch spomínaných kategórií, získali rozprávkový pobytv Hoteli pod Zámkom pre 2 osoby, vrátane poukazu na masáž, vstupenky do Bojnického zámku a ZOO Bojnice v celkovej hodnote 300 eur.  Nemenej zaujímavá bola aj druhá a tretia cena, Vyhodnotenie súťaže Horná Nitra mojimi očami 2011-11ktorou boli darčekové poukazy na zhotovenie fotoknihy, ročné predplatné časopisu Krásy Slovenska a knižné ceny.  Za zmienku určite stojí aj Cena čitateľov MY Hornonitrianskych a MY Topoľčianskych novín, ktorou bol víkendový pobyt pre dve osoby v športovo-relaxačnom zariadení Hutira Relax Club v Handlovej v hodnote 350 eur. Túto cenu získal mladý talentovaný fotograf Martin Dámer z Prievidze, ktorého fotografia získala najviac hlasov od čitateľov.

Vyhodnotenie súťaže spojené s odovzdávaním cien sa uskutočnilo  17. februára 2012 v priestoroch Regionálneho kVyhodnotenie súťaže Horná Nitra mojimi očami 2011-18ultúrneho centra v Prievidzi. Ceny odovzdával vedúci Oblastného pracoviska MS v Prievidzi, Vlastimil Uhlár, ktorý bol nielen organizátor súťaže, ale aj autorom tohto projektu. Cieľom celej súťaže bolo nielen poskytnúť amatérskym fotografom priestor na sebarealizáciu, ale zároveň motivovať širokú verejnosť k spoznávaniu kultúry, života, histórie a prírodných krás regiónu hornej Nitry. Úprimné poďakovania súťažiacich a pochvalné vyjadrenia zo strany zúčastnených boli pre organizátorov nielen odmenou, ale aj povzbudením a motiváciou do plánovania ďalšieho ročníka súťaže.

                                                                                                                                                                                Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Výsledky 1. ročníka súťaže:

I. kategória: Zvyky a tradície

1. miesto: “Nina tlačí kočík” – Marek Rehák

2. miesto: “Ciglianska kosa” – Milan Gross

3. miesto: “Oslava” – Dávid Kiss

 

II. kategória: Historické pamiatky a ľudová architektúra

1. miesto: “Kaštieľ vo Veľkých Uherciach” – Jozef Baláž

2. miesto: “Minulosť” – Martin Dámer

3. miesto: “Kostol sv. Mikuláša v Porube” – Milan Gross

 

III. kategória: Príroda

1. miesto: “Hustá premávka” – Lukáš Koščelniak

2. miesto: “Stratená cesta z Prievidze” – Marek Škvarenina

3. miesto: “Úvaha” – Martin Dámer

 

Cena čitateľov MY Hornonitrianskych a MY Topoľčianskych novín:

“Úvaha” – Martin Dámer

 

Facebook hlasovanie:

Počas hlasovania na Facebook stránke súťaže získala najviac hlasov (1 337 kliknutí na Páči sa mi)  fotografia s názvom:

“Hrušov” od Jozefa Hlavnu.

Share Button

Komentovať