Adventný koncert v Mačove

Návštevníci mali pred začatím podujatia možnosť prezrieť si unikátne objekty tradičnej ľudovej kultúry.

adventny-koncert-macov-2013-9

V piatok 20. decembra 2013 sa v Mačove, časti obce Diviaky nad Nitricou, uskutočnil slávnostný adventný koncert. Okrem dvorov s gazdovskou technikou, sa dianie sústredilo najmä v “Račkeje dome” – najstaršom, čiastočne zrekonštruovanom objekte ľudového bývania.

Tu bolo možné vidieť pôvodné zariadenie ako murovaný sporák s chlebovou pecou, kotol na varenie lekváru, hlinený či smaltovaný riad a množstvo ďalšieho gazdovského náradia a doplnkov. Predvianočnú atmosféru dotvárala ukážka pečenia vianočných oblátok tradičnou technikou v peci, pomocou železných klieští.

Samotný koncert sa konal v kaplnke sv. Jozefa. Po úvodnom slove Antona Blaha, predsedu Miestneho odboru Matice slovenskej, sa s programom “Daj Boh šťastia tejto zemi” predstavil folklórny súbor Hájiček z Chrenovca-Brusna. “

Tieto piesne pochádzajú zo vzácnej zbierky Písně pastorálne, ktorú zapísal miestny učiteľ a hudobník Gašpar Drozd v 30. rokoch 19. storočia,” objasnil Emil Trgiňa z FS Hájiček.

Podujatie zorganizovali Miestny odbor Matice slovenskej Diviaky nad Nitricou, Hipoterapeutické združenie HIPO MAČOV, Farský úrad a Obecný úrad Diviaky nad Nitricou.

Share Button

Komentovať