Pri odhalení pamätníka vierozvestcov v maďarskom Zalaváre nechýbali ani prievidzskí matičiari

Nech si dnešný deň pripomínajú naši potomkovia ako deň, keď srdcia Slovákov a Maďarov tĺkli rovnako. Áno, aj priateľstvo a spolupráca, aj toto je odkaz Cyrila a Metoda. Bodaj by už odteraz ani inOdhalenie pamätníka vierozvestcov v Zalaváre 2013-10ak nebolo!

Koľkí z nás Slovákov už absolvovali cestu cez maďarský Balaton bez toho, žeby čo i len tušili, že prechádzajú oblasťou, ktorá bola kedysi sídlom nitrianskeho kniežaťa Pribinu. Ten sa tu usadil po tom, čo ho z Nitry vyhnal knieža Mojmír I. Takisto len málokto vie, že aj v súčasnosti sa tu nachádza miesto so živým cyrilometodským dedičstvom. Presnejšie, ide o neveľkú obec Zalavár (historický Blatnohrad), ktorý leží asi 9 km juhozápadne od Balatonu.

Na tomto území, ktoré sa v roku 847 spomína už ako vlastné Pribinovo kniežatstvo, zhromažďoval Pribina obyvateľstvo, šíril kresťanstvo, staval nové chrámy a kláštory, z ktorých sa šírila vzdelanosť. Za vlády Koceľa, jeho syna a pokračovateľa, bol Blatnohrad strediskom vzdelanosti Slovenov.

Odhalenie pamätníka vierozvestcov v Zalaváre 2013-4A práve na tomto historicky významnom mieste sa dnes nachádza Pamätný park svätých Cyrila a Metoda, kde postupne odhalili svoje pamätníky Rakúšania, Bulhari a Slovinci, zatiaľ čo základný kameň, ktorý tu osadila Slovenská samospráva v Budapešti ešte v roku 2007, ostal prázdny. Až teraz, po niekoľkoročných rokovaniach a vyjednávaniach, sme mohli konečne aj my Slováci vzdať hold takým významným osobnostiam našich dejín, akými boli sv. Cyril a Metod. Vďaka patrí najmä Slovenskej samospráve mesta Budapešť, Veľvyslanectvu SR v Budapešti, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Matici slovenskej, ktorí si spoločne vytýčili tento cieľ a dňa 22.júna 2013 usporiadali slávnostne podujatie, počas ktorého bolo odhalené súsošie sv. Cyrila a Metoda. Bronzová socha, ktorej autorkou je akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová, predstavuje zmenšenú podobou pamätníka solúnskych bratov, ktorý stojí v areáli Nitrianskeho hradu.

Okrem významných hostí z radov vládnych a spoločenských organizácií sa na slávnostnOdhalenie pamätníka vierozvestcov v Zalaváre 2013-25om ceremoniáli zúčastnili nielen Slováci žijúci v Maďarsku, ale i mnohí národovci zo Slovenska. Sme veľmi radi, že medzi nimi nechýbalo ani zastúpenie nás, matičiarov z Prievidze na čele s Vlastimilom Uhlárom, vedúcim Oblastného pracoviska MS Prievidza. Svojou prítomnosťou sme si prišli uctiť pamiatku vierozvestcov, ku ktorým sa hrdo hlásime. Ten slávnostný deň sa zapísal nielen do našich sŕdc, ale i do našich dejín. Ako povedal predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, bol to deň, kedy sa na nás pozerala Európa, pretože Slováci a Maďari vzdávali hold bratom z gréckeho Solúna, ktorí pred tisícročím obrátili beh dejín sveta. „Nech si dnešný deň pripomínajú naši potomkovia ako deň, keď srdcia Slovákov a Maďarov tĺkli rovnako. Áno, aj priateľstvo a spolupráca, aj toto je odkaz Cyrila a Metoda. Bodaj by už odteraz ani inak nebolo!“ dodal na záver svojho príhovoru predseda MS.

Odhalenie pamätníka vierozvestcov v Zalaváre 2013-27Po slávnostnom odhalení a posvätení pamätníka sa prítomní presunuli k odkrytému pôdorysu Kostola sv. Hadriána, kde sa konala slávnostná ekumenická omša. Spoločné slávenie eucharistie bolo potvrdením toho, že práve viera, ktorá bola jedným z hlavných darov našich vierozvestcov, je zjednocujúcim prvkom národov v Európe. Celé podujatie sa nieslo v slávnostnom duchu a bolo zároveň dôstojnou oslavou 1150.výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

 Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať