Stančekova Prievidza 2014

Na celoslovenskej vokálnej prehliadke žiakov a absolventov základných umeleckých škôl s názvom Stančekova Prievidza, ktorej 17. ročník sa uskutočnil dňa 20. marca 2014, sa predstavilo 72 speváckych talentov.

stancekova-prievidza-2014-1

Na celoslovenskej vokálnej prehliadke žiakov a absolventov základných umeleckých škôl (ZUŠ) s názvom Stančekova Prievidza, ktorej 17. ročník sa uskutočnil dňa 20. marca 2014, sa predstavilo 72 speváckych talentov.

Súťažná prehliadka mala už tradične charakter jednokolovej súťaže. Spevácke výkony vokalistov hodnotila odborná porota, v ktorej zasadali pedagógovia  konzervatórií v Bratislave a Žiline, Dagmar Livorová a Mária Beloridová a operný spevák Martin Malachovský.

Počas slávnostného zahájenia prehliadky patrili úvodné slová Antonovi Bakytovi, riaditeľovi ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi, ktorý privítal vzácnych hostí, zástupcov Matice slovenskej a mesta Prievidza.

Po otvorení súťaže si spoločne uctili pamiatku prievidzského rodáka, hudobného skladateľa, teoretika a pedagóga Ladislava Stančeka, položením vencov k jeho hrobu. Cieľom súťaže Stančekova Prievidza, ktorá bola založená na počesť tohto skladateľa a nesie jeho meno, je nielen konfrontácia mladých speváckych talentov, ale zároveň popularizácia Stančekovho diela.

stancekova-prievidza-2014-2Vokalisti boli rozdelení do piatich kategórií podľa veku. Súťažiaci v kategórii A (7 – 9 rokov) a B (10 – 12 rokov) si mali pripraviť 2 piesne, z toho jednu ľudovú. V kategórii C (13 – 15 rokov) a kategórii D (16 – 18 rokov) už bolo podmienkou, aby jedna z dvoch zaspievaných piesní bola z tvorby L. Stančeka. Starší žiaci boli zaradení do poslednej kategórie E (nad 18 rokov), kde už bolo potrebné zaspievať dve skladby rôznych štýlových období (barok, klasicizmus, romantizmus 20. a 21. storočia).

V kategórii najmladších spevákov zvíťazil Samuel Gavliak zo ZUŠ v Prievidzi, v druhej kategórii patrilo prvé miesto Sáre Partlovej zo ZUŠ Poltár. Spomedzi žiakov vo veku od 13 do 15 rokov zvíťazila Viktória Stachová zo SZUŠ Evy Pacovskej z Nových Sadov. V posledných dvoch kategóriách neboli prvé miesta udelené. Cenu poroty za klavírny sprievod získali Eva Balagová zo ZUŠ L.Stančeka v Prievidzi, Jela Holá zo ZUŠ L. Árvaya v Žiline a Miroslav Kušnier zo ZUŠ D. Kardoša Bánovce nad Bebravou.

stancekova-prievidza-2014-3

Organizátormi prehliadky boli ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi v spolupráci s mestom Prievidza a Miestnym odborom Matice slovenskej Prievidza.

Share Button