Oslava medzinárodného dňa žien v Handlovej

“Neujdeš, milovať budeš ženu…”

Aj tento verš nájdeme v bohatej poézii Milana Rúfusa. Všetkým ženám na svete je venovaný v kalendári jeden deň – 8. marec, aj keď si ženy zaslúžia našu pozornosť každučký deň v roku.

Oslavy MDŽ v HandlovejV predvečer Medzinárodného dňa žien sála Domu kultúry v Handlovej patrila tej nežnejšej polovičke. Pozvanie na oslavy MDŽ prijal aj vedúci oblastného pracoviska v Prievidzi a člen výboru MS Vlastimil Uhlár. Pod vedením predsedníčky MO Matice slovenskej v Handlovej Mgr. Dagmar Strmeňovej, si študenti Gymnázia I. Bellu, ktorí sú zároveň žiakmi ZUŠ, pripravili bohatý kultúrny program. Nechýbalo slovo básnika, ktoré sa striedalo s tancom a hudbou.

Po úvodných slovách primátora mesta Ing. Rudolfa Podobu, ktoré boli venované ženám v hľadisku, nasledovala videoprojekcia. Tá priblížila historické udalosti – prvé verejné vystúpenia žien za svoje práva, ktoré viedli k tomu, že bol 8. marec vyhlásený za  MDŽ.

Pestrým programom prítomných divákov sprevádzali študentky oktávy Norika Paľovová a Erika Bačíková, ktorá si okrem úlohy moderátorky vyskúšala aj prednes poézie, spev i tanec. Ak prepínate reklamy v televízii, tak k tým, ktoré by ste určite neprepli, patrili originálne reklamy na lovčický jogurt, Horalky i šampanské Hubert, ktoré prezentovala Norika.

V hudobných vstupoch odzneli tóny saxofónu v podaní Barborky Mjartanovej, ktorá spolu s Petrou Bartkovou a Julkou Žibekovou zahrali ako trio na zobcových flautách. Pavlínka Bátorová zahrala na violončele melódiu z filmu Tri oriešky pre Popolušku, klavír patril Martinke Molnárovej a Nine Koštialovej.

Študenti prímy si pripravili recitačné pásmo venované všetkým mamám a v programe nechýbalo vystúpenie gymnastiek, ktoré pod vedením trénerky M. Kotríkovej a trénera K. Bajána získali titul Majsterky Slovenska.

V tanečných vstupoch sa predstavili študentky oktávy a svojím tanečným umením zaujali aj najmladší tanečníci skupiny DAZYA. V poslednom hudobnom vstupe odznela skladba z filmu Piráti z Karibiku, ktorú na husliach zahrali Eliška Čičmancová, Pavlínka Bátorová s doprovodom pani učiteliek Engererovej (husle) a Smačkovej (klavír).

Záver programu patril spomienke na nezabudnuteľnú Evu Kostolányiovú a Michala Dočolomanského a spolu s piesňou v podaní Jany Kocziánovej ,,Ženy zahodili starosti a tešili sa z krásneho dňa“.

Po kultúrnom programe pozval primátor Handlovej Ing. Rudolf Podoba všetky prítomné dámy na čašu vína. Tak na Vaše zdravie, milé dámy…

Mgr. Dagmar Strmeňová
predsedníčka MO MS Handlová

Share Button

Komentovať