V Prievidzi sa konalo okresné kolo súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko

Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala.

Súťaž v prednese slovenských povestí s názvom Šaliansky Maťko snáď ani netreba predstavovať. Tento rok sa konal jej 22. ročník, na ktorom sa žiaci základných škôl a osemročných gymnázií predstavili s prednesom povestí od ľubovoľného autora, v rozsahu najviac šesť minút. Okresné kolo súťaže sa konalo 22. januára 2015 v priestoroch Centra voľného času Spektrum v Prievidzi, kde sa predstavilo celkom 46 súťažiacich, ktorí boli rozdelení do troch vekových kategórií.

saliansky-matko-2015-prievidza-1

Členovia odbornej poroty kladne hodnotili dobrý výber ukážok, primeraných veku súťažiacich. Objavili sa i povesti z regiónu hornej Nitry, čo je veľkým prínosom práve pre povedomie detí. Takisto bola ocenená snaha o zlepšenie výslovnosti najmä mäkkých slabík a dobré pamäťové zvládnutie i dlhších textov. Medzi nedostatkami boli spomenuté napríklad slabšia práca s pauzou či vytvorenie napätia. Porota skonštatovala, že väčšine detí chýba vystupovanie na verejnosti, počas ktorého by získali potrebnú rutinu, odvahu a skúsenosť stáť pred publikom.

VYHODNOTENIE

I. kategória

1. miesto : Lucia Szelleová/ ZŠ Rastislavova  Prievidza
2. miesto : Paulína Vicianová / ZŠ Mier. námestie, Handlová
3. miesto : Martina Krahulcová  / ZŠ Piaristická F.Hanáka, Prievidza

II. kategória

1. miesto : Nia Vaculčiaková / ZŠ a MŠ Horná Ves
2. miesto : Timotej Oršula / ZŠ Nedožery – Brezany
3. miesto : Kamil Fábry  / ZŠ a MŠ Dolné Vestenice

III. kategória

1. miesto : Emília Thea Filt / ZŠ Kanianka
2. miesto : Lenka Píšová  / ZŠ Rastislavova Prievidza
3.miesto : Diana Lajčiaková / ZŠ Nedožery Brezany

saliansky-matko-2015-prievidza-2

Víťazi získali pamätný diplom a zaujímavé knihy z vydavateľstva Matice slovenskej, ktoré do súťaže venoval Miestny odbor MS Prievidza.

Share Button