Vernisážou najlepších fotografií vyvrcholil šiesty ročník súťaže Horná Nitra mojimi očami

Stredobodom záujmu v súťaži Horná Nitra mojimi očami 2016 boli tri okresy hornonitrianskeho regiónu – Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Výstavu najlepších súťažných snímok, ktoré vybrala odborná porota, si verejnosť môže pozrieť v prievidzskom nákupnom centre do konca apríla.

vyhodnotenie-fotografickej-sutaze-hnmo-2016-13

V nedeľu 26. marca 2017 vyvrcholil vernisážou najlepších súťažných snímok v poradí už 6. ročník fotografickej súťaže Horná Nitra mojimi očami. Stalo sa tak v prievidzskom nákupnom centre, kde sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie víťazov.

“Súťaž sa počas päťročnej existencie stala hodnotným prínosom kultúrneho diania v našom regióne. Každoročne sa do nej zapájajú desiatky autorov so stovkami súťažných fotografií a verejného hlasovania sa zúčastňujú tisícky hlasujúcich,” povedal Vlastimil Uhlár, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prievidzi, ktorý je spolu s Miestnym odborom Matice slovenskej Prievidza organizátorom podujatia.

Cieľom projektu podľa neho bolo poskytnúť amatérskym fotografom priestor na sebarealizáciu a prezentáciu svojej tvorby a zároveň motivovať širokú verejnosť k spoznávaniu kultúry, života, histórie a prírodných krás hornonitrianskeho regiónu. “V neposlednom rade sa vo významnej miere podieľa na dokumentácii regiónu hornej Nitry,” podotkol.

Podujatie už niekoľko rokov podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Slávnostného vyhlásenia výsledkov sa zúčastnil aj jeho podpredseda Richard Takáč. “Ide o súťaž, kde malé deti po najstarších majú možnosť fotografovať v troch rôznych kategóriách krásy hornej Nitry. Ide aj o určitý spôsob prezentácie, či už Trenčianskeho samosprávneho kraja alebo hornej Nitry a tak môžeme dať do sveta to, čo tu máme,” povedal a podčiarkol, že horná Nitra je určite fotogenickým regiónom.

Do šiesteho ročníka súťaže, ktorý bol organizátormi vyhlásený vlani na jeseň, sa zapojilo 98 fotografov s celkovo 303 snímkami, pričom do užšieho výberu postúpilo 210 z nich. Vek prihlásených súťažiacich sa pohyboval v rozmedzí od 13 do 80 rokov. Každý rok sa do súťaže zapájajú aj fotografi žijúci mimo územia hornonitrianskeho regiónu – z Bratislavy, Nitry, Považskej Bystrice či Komárna.

Súťažilo sa v troch kategóriách: ľudové zvyky a tradície, historické pamiatky a ľudová architektúra, príroda. “Tento ročník bol oproti minulému slabší,“ uviedol jeden z porotcov Jozef Kapusta. “Vyskytovali sa veľmi strohé, nekonkrétne fotografie, ktoré ani nevystihovali danú podstatu, ktorú sme chceli od autorov vnímať. Bolo aj veľa detských chýb, autori sa nevedia vyhrať s kompozíciou obrazu, zladiť priestorové danosti, vnímať pohľad fotoaparátu, hľadať správny uhol záberu,” zhodnotil. Kapusta však podľa svojich slov chápe, že súťaž je vstupnou bránou do umenia fotografie.

Odborná porota, v zložení Jozef Kapusta, Miroslav Kormoš a Karol Kobella, sa nakoniec rozhodla v kategórii ľudové zvyky a tradície prvé miesto neudeliť. Víťazom v kategórii historické pamiatky a ľudová architektúra sa stal Jakub Timko s fotografiou pod názvom Temný západ slnka a prvé miesto v kategórii príroda získal Vladislav Padyšák s fotografiou pod názvom Osamelý strom.

O svojom favoritovi rozhodla aj verejnosť, ktorá prostredníctvom hlasovania na Facebook stránke súťaže rozhodla, že najkrajšou snímkou sa stala fotografia s názvom Betlehemské svetlo od Andrey Jakubíkovej.  Víťazi v každej kategórii získali pobyt pre dve osoby na dve noci s raňajkami na Salaši Kľak v krásnom prostredí Fačkovského sedla. Ocenení, ktorí sa ocitli na druhých a tretích miestach si odniesli darčekové poukazy na zhotovenie  fotoproduktov od CeWe Color, poukazy do reštaurácie Meridiana, predplatné časopisu Krásy Slovensko či turistické mapy z edície Vojenského kartografického ústavu Harmanec.

VÝSLEDKY

I. kategória: Ľudové zvyky a tradície
1. miesto: neudelené
2. miesto: Miroslav Zajíc – fotografia “Novoročná”
3. miesto: Andrea Jakubíková – fotografia “Betlehemské svetlo”
čestné uznanie: Juraj Benada – fotografia “Včera som bol u muziky”

II. kategória: Historické pamiatky a ľudová architektúra
1. miesto: Jakub Timko – fotografia “Temný západ slnka“
2. miesto: Vladislav Padyšák – fotografia “Cesta na kalváriu”
3. miesto: Daniel Rybička – fotografia “Uzol”

III. kategória: Príroda
1. miesto:  Vladislav Padyšák – fotografia “Osamelý strom”
2. miesto: Daniel Rybička – fotografia “Vlnky”
3. miesto:  Andrej Barta – fotografia “Jesenné ráno”
čestné uznanie: Lukáš Holásek – fotografia “Modelka”

Víťaz online hlasovania:
Andrea Jakubíková – fotografia “Betlehemské svetlo”

Výstavu najlepších súťažných fotografií, ktoré vybrala odborná porota, bude sprístupnená verejnosti v priestoroch obchodného centra Korzo v Prievidzi do konca apríla.

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Share Button