Hornonitrania si vierozvestcov uctili výstupom na Kľak a programom pri národnej rieke

Okolo 200 turistov si 5. júla pripomenulo vierozvestcov pri rieke, ktorá je Slovákmi už oddávna považovaná za národnú. 18. ročník tradičného výstupu na Kľak sa niesol pod názvom “Od prameňa národnej rieky Nitry”. Ten vzdáva úctu práve solúnskym bratom a každoročne je oň veľký záujem.

hornonitrania-si-vierozvestcov-uctili-vystupom-na-klak-a-programom-pri-narodnej-rieke

Takmer 200 nadšencov pešej turistiky zo širokého okolia si zvolili dve trasy:

  • Trasa A: Vrícko – Bak – Kľacký vodopád – Kľak – Revánske sedlo – Staré cesty – Prameň rieky Nitry. Dĺžka trasy: 11,2 km; prevýšenie: 806 m.
  • Trasa B: Fačkovské sedlo – Revánske sedlo – Kľak – Revánske sedlo – Staré cesty – Prameň rieky Nitry. Dĺžka trasy: 9,8 km; prevýšenie: 643 m.

Účastníci oboch trás sa stretli pri dvojkríži, ktorý je osadený na 1351 metrov vysokom Kľaku v pohorí Malá Fatra. Pod jeho vrcholom, na súčasnej zelenej turistickej trase, bola v minulosti umiestnená aj horská chata. Zaujímavosťou je fakt, že táto chata označovaná ako Bossányiho útulňa bola odovzdaná do užívania práve 5. júla 1931 teda v deň, kedy si v súčasnosti uctievame príchod sv. Cyrila a Metoda.

Dnes už o nej málokto niečo vie. O vybudovanie tejto chaty sa zaslúžil najmä Jozef Bossányi, penzionovaný kňaz a profesor žijúci v Nemeckom Pravne (od. r. 1946 Nitrianskom Pravne). Pozostávala zo 4 izieb, z kuchyne a predizby. Na poschodí s malým balkónom poskytovala v nocľahárni 30 miest na prespatie. Do roku 1948 mala stáleho chatára a donedávna sme si mohli jej vzhľad pripomenúť aspoň vzhliadnutím na dobovú fotografiu z roku 1947 umiestnenú na skale. Vandalom však neunikol ani tento unikát. Dôkazom o jej existencii tak ostávajú ostatky jej  základov pred temenom Kľaku.

Po zostúpení k prameňu rieky Nitry nasledoval hlavný program. „Cyrilo-metodskí turisti“ si z udalosti odniesli pamätné diplomy, magnetky a odznaky z dielne MO Matice slovenskej Prievidza. O celé podujatie sa organizačne postarali Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza a Klub slovenských turistov Horná Nitra.

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Share Button