Gazdovsko-remeselnícky deň v Mačove

„Zdá sa, že múdrosť patrí tým, čo žijú ten najjednoduchší život“ – bolo mottom podujatia s názvom Gazdovsko-remeselnícky deň v Mačove.

Jeho už 10. jubilejný ročník sa uskutočnil v sobotu 27. apríla 2013 v miestneGazdovsko-remeselnícky deň v Mačove 2013-15j časti obce Diviaky nad Nitricou – Mačov. Organizátormi tohto podujatia boli Trenčiansky samosprávny kraj, Občianske združenie HIPO MAČOV, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, Hornonitrianske múzeum Prievidza, Oblastné pracovisko Matice slovenskej Prievidza a obec Diviaky nad Nitricou.

Už od skorého rána boli otvorené gazdovské dvory, kde si návštevníci mohli pozrieť gazdovskú techniku a ukážky rôznych tradičných ľudových remesiel z regiónu, ako napríklad ručné tkanie kobercov, kutie podkov v kováčskej dielni, či prípravu tradičných slovenských dobrôt. Čerstvé osúchy a chrumkavý chlebík sa piekli už od skorého rána. Ich vôňa bola taká vábivá, že ak ste išli rovno za nosom, pekáreň ste nemohli minúť. K čerstvému pečivu sa podávala kyslá fazuľová polievka, tradičný guľáš, či chutné zabíjačkové špeciality. Obísť sa nedal ani remeselnícky jarmok, kde nechýbali viacerí poprední ľudoví majstri remeselníci z regiónu hornej Nitry.Gazdovsko-remeselnícky deň v Mačove 2013-4

Tento rok na návštevníkov čakalo aj ďalšie milé prekvapenie – už od skorého rána, priamo pred očami divákov, vznikala pod šikovnými rukami umeleckého rezbára Michala Bartu, socha sv. Cyrila a Metoda. Tento úžasný nápad organizátorov vznikol pri príležitosti 1150.výročia príchodu vierozvestcov na naše územie. Diváci v nemom úžase sledovali, ako sa kus dreva mení a postupne nadobúda črty solúnskych bratov. Ako prezradil autor podujatia Anton Blaho, socha bude slávnostné odhalená pri príležitosti založenia Miestneho odboru Matice slovenskej v Diviakoch nad Nitricou v júni tohto roka.

Ani poobede nebola núdza o zaujímavý program. Na pravé poludnie sa začal druhý ročník regionálnej súťaže vo varení gulášu, po ktorej nasledovalo spomienkové rozprávanie rodákov obce. Veľkému záujmu divákov sa tešila ukážka pálenia smoly v smoliarskej peci, keďže dnes je tGazdovsko-remeselnícky deň v Mačove 2013-16ento proces už skutočnou raritou. Podujatie sa konalo v poslednú aprílovú sobotu, takže chýbať nemohlo ani tradičné stavanie mája za sprievodu folklórneho súboru Košarinka z Temeša a detského folklórneho súboru Studnička.

Rovnako ako po minulé roky bola veľmi obľúbená jazda na koči a na voze a v neďalekom hipocentre si návštevníci mohli dokonca zajazdiť na koňoch. Pre najmenších boli pripravené tvorivé dielne, kde sa mohli priučiť mnohým zaujímavým zručnostiam.

Manželia Blahovci prezradili, že v Mačove si ctia dedičstvo predkov o ochraňujú ho pre ďalšie generácie. Týmto podujatím chceli prispieť k zachovávaniu tradícií, udržaniu tradičných ľudových remesiel a zachrániť ich tak pred upadnutím do zabudnutia. Ich cieľom bolo vdýchnuť život zachovalým objektom ľudovej architektúry obohatiť tak život v malej obci a prispieť tým aj k celkovému rozvoju regiónu.

Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať