Víťazné fotografie súťaže Horná Nitra mojimi očami zachytili krásy a dedičstvo hornej Nitry

Najlepšie fotografie amatérskych fotografov 8. ročníka známej fotografickej súťaže Horná Nitra mojimi očami vyhlásili 28. apríla v Prievidzi. Konkurovali si 47 autori s 254 snímkami v troch tradičných kategóriách.

vitazi-hnmo-2018

Súťaž pod organizačnou taktovkou Domu Matice slovenskej v Prievidzi a Miestneho odboru MS v Prievidzi má svoje pevné miesto v kultúre regiónu. „Súťažné fotografie sme hodnotili v kategóriách Ľudové zvyky a tradície, Historické pamiatky a ľudová architektúra a Príroda. Chceli sme, aby amatérski fotografi zachytili to najkrajšie a najzaujímavejšie, čo sa dá v týchto oblastiach na hornej Nitre vidieť. Myslím si, že sa to podarilo. Som rád, že sa ľudia aj v dnešnej takzvanej instantnej dobe dokážu zastaviť a oceniť krásy a dedičstvo tohto kúta Slovenska,“ povedal Vlastimil Uhlár, riaditeľ Domu MS v Prievidzi. Napriek tomu organizátori prispôsobujú súťaž aj modernej dobe a každý rok ju prenášajú na internet. Ľudia môžu na facebooku hlasovať za najkrajšiu fotografiu, tento rok sa im najviac páčila snímka Veselo s muzikou od Andrey Obertovej.

Fotografi sa najviac zamerali na prírodu, z ktorej poslali až 104 snímok. Len o dve fotografie menej bolo prihlásených do kategórie Historické pamiatky a ľudová architektúra. Ľudové zvyky a tradície mali 48 súťažných snímok. Nie všetky zaslané fotografie spĺňali podmienky súťaže.

Víťazné fotografie aj tento rok vybrala odborná porota zložená z fotografov Jozefa Kapustu a Karola Kobellu a odborníčky na cestovný ruch Sylvie Maliarikovej. Zároveň z nich zostavili výstavu v obchodnom centre Korzo v Prievidzi. Prvé miesto v kategórii Ľudové zvyky a tradície získal Marek Pružina s fotografiou “Kováčske čáry-máry”. V Historických pamiatkach a architektúre zvíťazili snímky “Kedysi dávno” a “Dvojičk” od Michala Kališa. V kategórii Príroda si prvenstvo odniesol Karol Važan so snímkou “Jeden ku dvom”.

Veronika Matušková

Share Button