Šaliansky Maťko 2014 – okresné kolo

21. ročník Šalianskeho Maťka sa konal v  duchu myšlienky “Stretnutie po 20. rokoch”.

Dňa 29. januára 2014 sa v Prievidzi uskutočnilo okresné kolo 21. ročníka celoslovenskej súťaže v prednese slovenských povestí s názvom Šaliansky Maťko, ktoré organizovalo Centrum voľného času Spektrum v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej a Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi.

Na súťaži sa predstavilo celkom 44 žiakov základných škôl a osemročných gymnázií, ktorí boli rozdelení do troch vekových kategórií. Medzi ukážkami zazneli diela spisovateľov ako napríklad Anton Habovšiak, Mária Ďuríčková, Peter Straka či Jozef Melicher.

VYHODNOTENIE
I.kategória (2.-3. ročník ZŠ) – 14 účastníkov

1. miesto: David Petráš - ZŠ Piaristická v Prievidzi (3. ročník)
2. miesto: Bibiána Helbichová – ZŠ Rastislavova v Prievidzi (3. ročník)
3. miesto: Zoja Pekárová – ZŠ Kanianka (2. ročník)

Komisia v zložení: Mgr. Eva Henčelová (RKC v Prievidzi), Mgr. Marta Pernišová (ZŠ Kanianka), Mgr. Božena Šalagová (MO MS Prievidza).

II.kategória (4.-5.ročník ZŠ) – 13 účastníkov

1.miesto: Viktória Marková – ZŠ Mierové nám. Handlová (5.ročník)
2.miesto: Daniel Jergič – ZŠ Šafárika v Prievidzi (4.ročník)
3.miesto: Šimon Beňo – ZŠ Nitrica (5. ročník)

Komisia v zložení: Mgr. Eva Poljaková (recitátorka, Bojnice), Mgr. Elvíra Hrbíková (CVČ Spektrum Prievidza), Mgr. Katarína Súkeníková (RKC v Prievidzi).

III.kategória (6.-7.ročník ZŠ) – 17 účastníkov

1.miesto: Emília Thea Filt – ZŠ v Kanianke (6.ročník)
2.miesto: Sophia Kovácsová – ZŠ Mariánska v Prievidzi (7. ročník)
3.miesto: Jakub Bagin – ZŠ S. Chalupku v Prievidzi (7.ročník)

Komisia v zložení: Mgr. Mariana Blanarovičová (ZŠ S. Chalupku v Prievidzi), Mgr. Janka Pekárová (RKC v Prievidzi), Mgr. Lenka Krajčíková (ZŠ Mariánska Prievidza).

Členovia poroty kladne hodnotili výber povestí primeraných veku prednášajúcich. Medzi súťažnými ukážkami sa objavili i regionálne povesti, čo je veľkým prínosom pre povedomie detí. Takisto ocenili snahu o zlepšenie výslovnosti, najmä mäkkých slabík a veľmi dobre pamäťovo zvládnuté i dlhšie texty. Ako nedostatok bol spomenutý zbytočne rýchly prednes textu, zlé dýchanie a prehĺtanie slabík.

Víťazi získali pamätný diplom a zaujímavé knihy z vydavateľstva Matice slovenskej, ktoré do súťaže venoval Miestny odbor MS Prievidza.

Výhercom srdečne gratulujeme a súťažiacim, ktorí sa umiestnili na prvých miestach, držíme palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 26. februára v Trenčíne.

Share Button

Komentovať