Hviezdoslavov Kubín 2013 – regionálne kolo Prievidza-Partizánske

Súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, je tu s nami už takmer šesť desaťročí.

Hviezdoslavov Kubín je podujatie, ktoré snáď ani netreba predstavovať. Súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy je tu s nami už takmer šesť desaťročí, presnejšie tento rok sa koná jej 59. ročník. Za taký dlhý čas sa môže pochváliť nielen svojou bohatou tradíciou, alhviezdoslavov-kubin-prievidza-2013-1e aj množstvom priaznivcov.
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej Prievidza zorganizovali regionálne postupové kolá súťaže Hviezdoslavov Kubín pre okres Prievidza a Partizánske.  Súťaž prebehla v dvoch termínoch na základe jednotlivých kategórií. V prvej časti (IV. – VI. kategória), ktorá sa uskutočnila 22. marca 2013, vystúpilo celkom 17 recitátorov (IV. kategória 7 súťažiacich – prózy, 6 recitátorov – poézia, V. kategória – poézia  – 2 súťažiaci, VI. kateghviezdoslavov-kubin-prievidza-2013-2ória – 3 recitátori). Odborná porota vyslovila spokojnosť s výberom súťažných textov. Recitátori siahli nielen po zahraničných autoroch, ale odzneli aj diela slovenských spisovateľov. Členovia poroty kladne hodnotili spoľahlivé pamäťové osvojenie textov u recitátorov a vyzdvihli použitie netradičných scénických prvkov, ako napríklad hudobný nástroj, spev, stolička či rekvizity. Ako uviedli, problémom však stále zostáva, v prípravnej fáze prednesu, práca na rytmickom pôdoryse básní, a to viazaných i neviazaných. V próze je to vystopovanie polopriamej a nevlastnej priamej reči.

VYHODNOTENIE:

IV. kategória – poézia

okres PD – Radmila Štangová (Endre Kukorelly, Jacques Prévert – Tá láska)
okres PE – bez postupu

IV. kategória – próza

okres PD – Andrea Šeligová (Kai Hermann – My deti zo stanice ZOO)
okres PE – Simona Pečová (Martin Vlado – Anna)

V.kategória – poézia

okres PD – Anna Gürtlerová (Anna Gürtlerová – Kto som?)
okres PE – bez postupu

V.kategória – próza

neobsadená

VI.kategória 

neobsadená

Špeciálna cena poroty:

Štefánia Koryťáková (Štefánia Koryťáková – Posledný upír)

Druhá časť regionálneho kola Hviezdoslavovho Kubína (I. – III. kategória) sa uskutočnila  v Centre voľného času Spektrum v Prievidzi 10. apríla 2013. V každej súťažnej kategórii bola zostavená samostatná odborná porota pre poéziu aj pre prózu. V I. kategórii sa predstavili deti 2. – 4. tried základných škôl, z ktorých bolo cítiť radosť z prednášania. Prostredníctvom svojho detsky milého prednesu preniesli svoju pozitívnu energiu a príbeh aj na poslucháčov. Do II. kategórie boli zaradení žiaci 5. – 7.tried ZŠ. Ako zhodnotila porota, výber diel bol poznačený rozsahom veku (súčasní domáci, ale i svetoví autori), texty boli výborne pamäťovo zvládnuté, zlepšil sa kontakt s publikom aj s porotou. Poslednú III. kategóriu tvorili žiaci 8. – 9. tried ZŠ a 3. – 4. ročníka osemročných gymnázií. Členovia poroty ocenili snahu o výber originálnych textov, úroveň recitátorov bola mimoriadne dobrá, vo väčšine prípadov boli prednesy precítené a pochopené.

Veľké poďakovanie si určite zaslúžia pedagógovia, pretože na mnohých súťažných prednesoch bolo cítiť ich trpezlivú prácu. Niektorí z nich dokonca prišli podporiť žiakov svojou prítomnosťou. Aktívna účasť mladých ľudí v recitačnej súťaži prispieva nielen k ich osobnému rastu, ale je aj predpokladom pre ich budúcu aktivitu v kultúrno-spoločenskom dianí v prostredí, kde sa budú pohybovať.

VYHODNOTENIE

I. kategória – poézia

1. miesto: Sára Schlencová – ZŠ Mierové nám., Handlová

I. kategória – próza

1. miesto: Tomáš Vajnorák – ZŠ Mierové nám., Handlová

II. kategória – poézia

1. miesto: Petra Sliepková – ZŠ Dobšinského, Prievidza

II. kategória – próza

1. miesto: Filip Petráš – Piaristické gymnázium, Prievidza

III. kategória – poézia

1. miesto: Kristína Fajerová – ZŠ Energetikov, Prievidza

III. kategória – próza

1. miesto: Katarína Štrbáková – ZŠ Nitrianske Rudno

Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať