Študenti prievidzského gymnázia si pripomenuli život významného slovenského národovca

V duchu výroku „Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je len hŕba koží otrockých“, ktorého autorom je Jozef Miloslav Hurban, si gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi pripomenulo 200. výročie narodenia Hurbana slávnostným literárno-hudobným pásmom.

literarno-hudobne-pasmo-k-hurbanovi

Dňa 22. marca 2017 piesňami i hovoreným slovom žiaci i pedagógovia zamerali svoju pozornosť na dejinný význam tohto oduševneného slovenského národovca 19. storočia. Pásmo z obsahovej a hudobnej stránky pripravili vyučujúce PaedDr. Miroslava Šutová a PhDr. Monika Siváková. K realizácii pásma aktívne prispeli speváci Speváckeho zboru Vavrinec, ktorí ponúkli prítomným výber zo známych národných piesní. Hovorené slovo a technické zabezpečenie mali na starosti žiaci II.D triedy, ktorí vo svojich vstupoch predstavili J. M. Hurbana ako horlivého zástancu národného formovania, spisovného jazyka, revolučného boja či ako človeka túžiaceho po duchovnej sile a rodinnom šťastí.

V priestoroch gymnázia účinkujúci privítali i hostí z Domu Matice slovenskej v Prievidzi, a to pána Vlastimila Uhlára, riaditeľa, a pani Mgr. Vieru Šinskú. Všetci sledovali dôležité medzníky Hurbanovho života a uvedomovali si jeho príkladné národné zanietenie, ktoré bolo vyjadrené na Memorandovom zhromaždení v Turčianskom Svätom Martine v roku 1861 slovami: „Za chrbát si postaví 3 milióny Slovanov ten, kto prvý povie verejne na sneme uhorskom, že v Uhorsku niet suverénneho národa maďarského, ale že sú tu rovnoprávne národy a medzi nimi aj národ slovenský!“

PhDr. Monika Siváková

 

Uložiť

Share Button