Šachový turnaj „Buď pozdravené Slovensko!“ má za sebou jubilejný 25. ročník

Na počesť vzniku Slovenskej republiky sa v Prievidzi uskutočnil šachový turnaj s názvom Buď pozdravené Slovensko, ktorého spoluorganizátorom je aj Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza

Na mape sveta sa 1. januára 1993 objavila nová hviezda, ktorá dostala názov Slovenská republika. Nevznikla len tak, akoby náhodou, ale bola vyjadrením dávnej túžby našich predkov žiť vlastnú identitu vo vlastnom štáte. Podmienky na jej vznik sa naplnili po páde režimu jednej strany v roku 1989 a proces osamostatnenia Slovenska bol jeho vyvrcholením.

Na počesť tejto významnej historickej udalosti sa zrodila myšlienka privítať zrod nového štátneho subjektu dôstojným spôsobom aj na poli športovom. Týmto „poľom“ sa stal šachový turnaj, ktorého názvom sme vítali novú štátnu hviezdu zvolaním „Buď pozdravené Slovensko!“ História turnaja sa začala písať druhý januárový deň v roku 1993 a jeho organizátorom sa stal Miestny klub  Slovenský orol Prievidza, ku ktorému sa pridal aj Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza a napokon v roku 2009 aj nezisková organizácia Orchidamos Prievidza. V súčastnosti ide o spoločné dielo, o ktorom môžeme hovoriť ako o slovenskom rekorde, pretože držíme primát v počte ročníkov s počtom slobodných slovenských 1. januárov.

Jubilejný 25. ročník turnaja sa uskutočnil v priestoroch hotela Magura v Prievidzi, kde sa zišlo osemdesiat šachistov z celého Slovenska. Ani tento rok nechýbalo zastúpenie zo zahraničia, zo Srbska k nám docestoval Tomislav Katušič. Podujatie bolo otvorené štátnou hymnou, básňou a krátkymi príhovormi predstaviteľov z radov organizátorov, ktorých potešila účasť najmä mladých hráčov. Celý turnaj sa hral na deväť kôl, s hladkým priebehom bez akýchkoľvek problémov.

Víťazom turnaja sa nakoniec stal JUDr. Peter Petrán z klubu Slovan Bratislava. Za ním sa umiestnil Viktor Gažík z Bojníc, hrajúci v drese ŠK Humenné a tretie miesto obsadil Jaromír Bednár z ŠK Martin. Na turnaji štartoval aj kompletný rodinný kvartet Bochničkovcov, z ktorých mama Andrea (odchovankyňa nášho klubu Slovenský orol), skončila v drese ŠK Modra na peknom štvrtom mieste.

Víťazi si odniesli vecné ceny, ktoré zabezpečili organizátori. Nechýbali ani knihy z vydavateľstva Matice slovenskej, ktoré do súťaže venoval MO Matice slovenskej Prievidza. Na záver zaznelo úprimné želanie ďalšieho spoločného stretnutia na 26. ročníku turnaja, ktorý je naplánovaný na 6. január 2018.

Blažej Majzlan
predseda MK Slovenský orol

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Share Button