Čítali, aby boli najlepší. Myslenie detí ovplyvňujú knihy

V Hornonitrianskej knižnici vyhlásili najsčítanejší triedny kolektív v súťaži Čítajme si spolu v školskom roku 2015/2016.

citajme-si-spolu-2016-2Lepšie študijné výsledky aj vzťahy s okolím – čitateľská súťaž pre prievidzských školákov skrýva v sebe viac než len každoročné odmeňovanie tých najúspešnejších. Organizátori sa neboja hovoriť o priamej investícii do novej generácie.

Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi a Miestnemu odboru Matice slovenskej Prievidza sa podarilo motivovať deti k stále podceňovanej, no pritom nesmierne dôležitej činnosti – čítaniu. Stačila na to ich prirodzená súťaživosť. “Čítanie deťom aj čítanie detí je najväčšou investíciou a darom, aký im môžeme dať. Už i krátky spoločný čas s knihami dramaticky ovplyvňuje ich vzťahy s okolím,” vysvetľuje hlbší zmysel súťaže Agnesa Šenitková, koordinátorka KIS v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Podľa jej slov sa čítanie odráža na študijných výsledkoch, duševnom rozvoji i vzťahoch každého žiaka. Súťaž preto neberie na ľahkú váhu a za dlhoročnú spoluprácu ďakuje aj matičiarom. “To, ako dnešné deti myslia, komunikujú, cítia, ako hľadajú krásu v slove, živote a vlastnej krajine, sa naozaj často radikálne odlišuje podľa ich záujmu o knihy. My tento záujem budeme vždy podporovať,” dodáva Vlastimil Uhlár, riaditeľ Domu MS v Prievidzi.

Výsledky si 27. júna 2016 na pôde knižnice bolo vypočuť päť triednych kolektívov zo ZŠ Mariánskej, ZŠ Piaristickej, ZŠ Rastislavovej, ZŠ Malonecpalskej a ZŠ Šafárika. Porota hodnotila návštevnosť knižnice, počet zapísaných detí, počet vypožičaných kníh či najaktívnejšieho čitateľa/čitateľku.

Pomyselný víťazný veniec nakoniec získala 3.B zo ZŠ Mariánskej – medzi ocenených patrí Dávid Bezák, Kristián Bezák, Nina Ďuricová, Tomáš Dvorský, Emma Funtová a Sofia Hromádková.  Za svoju najlepšiu sčítanosť dostali vymaľovanky, farbičky, sladké odmeny a, ako inak, aj knihy. Vďaka za vytváranie pozitívneho vzťahu k literatúre patrí všetkým aktívnym vyučujúcim i rodičom.

citajme-si-spolu-2016-1

Share Button