Umenie regiónu s puncom adventných príprav na Vianoce

Začiatok adventného obdobia sa v Prievidzi už tradične spája s pestrým podujatím Umenie regiónu, zameraným na prezentáciu ľudového umenia, zvykov a tradícií, ktoré sa viažu k obdobiu blížiacich sa Vianoc.

umenie-regionu-zima-2014-3

Keďže tento rok pripadla prvá adventná nedeľa na 30. novembra, podujatie sa uskutočnilo 26. novembra 2014 v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi. Už od rána tam vládla neopakovateľná vianočná atmosféra umocnená ľudovou hudbou a vianočnými koledami, vôňou medovníčkov či čerstvej čečiny.

K adventnému času príprav na Vianoce neodmysliteľne patrí aj tradičné zdobenie medovníkov, ktoré si mohli návštevníci vyskúšať priamo na mieste, v rámci tvorivých dielní. Majster medovnikár si na zdobenie prichystal vyše 300 medovníkov, ktoré sa minulu už okolo obeda. Väčšina z nich poputovala do hladných brušiek detí, no mnohí si svoje výtvory pyšne odnášali domov.

Ďalej si návštevníci mohli vyskúšať viacero zaujímavých techník výroby vianočných ozdôb či už z papiera, drôtu, vlny alebo dreva. Svoje zručnosti prezentovali aj študenti SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi v odboroch odevný dizajn, záhradník, kuchár a cukrár.

Prehliadku ľudového umenia regiónu hornej Nitry organizujú Kultúrne a spoločenské stredisko, Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza, Oblastné pracovisko Matice slovenskej Prievidza, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi a ďalší partneri.

Share Button