Dedinské páračky v Nedožeroch-Brezanoch

Sobotný predvečer Ondreja sa v Nedožeroch–Brezanoch niesol v znamení Ondrejskej noci a ako staré mamy vravievali, v znamení stridžích dní, ktoré sa začínali na Katarínu.

dedinske-paracky-nedozery-brezany-2014Tajomnú i magickú atmosféru týchto dní priblížili návštevníkom podujatia v pripravenom pásme mladé matičiarky Bibiána Šimová ml., Jaroslava Buttková a Mária Hanusková, za pomoci predsedníčky miestneho odboru Matice slovenskej Bibiány Šimovej st. a Hildy Hanuskovej. Stridžie dni mali byť ideálnym obdobím pre mladé ženy, ktoré si chceli „vybosoruvať“ budúceho manžela.

Tohtoročné podujatie bolo druhým ročníkom Dedinských páračiek v Nedožeroch-Brezanoch a prípravu organizátori rozhodne nezanedbali. Pre návštevníkov pripravili nielen bohaté pohostenie tradičnými jedlami, ako sú melencová polievka, šišky či škvarkové pagáče, ale zabezpečili aj rôznorodý kultúrny program, ktorý otvárali mladé matičiarky.

Keďže Ondrej je patrónom neviest, dievky si zväčša muža čarovali. Liali olovo a z daných tvarov hádali povolanie svojho nastávajúceho. Alebo liali ľanové semä okolo nátoňa (penka na rúbanie dreva) a, hlavne, triasli plotmi s odriekaním rôznych formuliek.

Pripomenuli si aj zvyky na Luciu. Vymetanie zlých duchov z domov a písanie mien chlapcov na lístočky. Od Lucie do Vianoc si dievky napísali na každý deň lístok s menom chlapca, každý deň jeden vybrali a spálili. Na jeden si napísali aj stará baba a na ďalší smrť. Aké meno im zostalo na Vianoce, ten mal byť ich budúci muž.

Nasledovalo vystúpenie „Našej kapely“, pôsobiacej pri miestnom klube dôchodcov, ktorú vystriedal milý hosť – ľudová hudba folklórnej skupiny Lubená. Večer návštevníkom spríjemnila aj veselá tombola, ktorá obsahovala nápadité a originálne ceny.

Vďaka za pomoc pri organizácii a realizácii tohto vydareného podujatia patrí obci Nedožery-Brezany, MO MS Nedožery-Brezany, Klubu dôchodcov a predovšetkým nadšeným zakladateľom podujatia.

Ing. Monika Šimová
foto: Bibiána Šimová

Share Button