Umenie regiónu vo veľkonočnom šate

S blížiacim sa príchodom Veľkej noci sa v Prievidzi už tradične uskutočnilo pestré celodenné podujatie s názvom Umenie regiónu, zamerané na tradície a prezentáciu umeleckých remesiel.

Umenie regiónu vo veľkonočnom šate – Prievidza

Dňa 8. apríla 2014 sa priestory Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi zaplnili množstvom návštevníkov, ktorí mali možnosť vyskúšať si rôzne umelecké techniky zdobenia kraslíc, ako napríklad opletanie drôtom, zdobenie slamou, voskom či vŕtanie kraslíc.

Takisto si mohli vyskúšať tradičné zdobenie perníkov, výrobu veľkonočných ozdôb a dekorácií z papiera, paličkovej čipky  či pletenie košíkov z prútia pod taktovkou majstra košikára. Nechýbal ani obľúbený majster keramikár či rezbár.

Zástupcovia Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi pripravili pre návštevníkov zaujímavé tvorivé dielne a študenti SOŠ OaS Kalinčiaka v Prievidzi sa predstavili lákavou ochutnávkou tradičných ľudových jedál z regiónu.

Organizátormi podujatia boli Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, Miestnym odborom Matice slovenskej Prievidza, SOŠ OaS Kalinčiaka a materským centrom Šťastný delfín.

Hlavným cieľom tohto projektu, ktorý bol pripravený nielen pre žiakov základných škôl, ale aj pre širokú verejnosť, bolo uchovávanie a šírenie ľudových tradícií a umenia na hornej Nitre.

Share Button