Rozprávkové javisko 2014

Regionálna súťažná postupová prehliadka detskej dramatickej tvorivosti s názvom Rozprávkové javisko, sa uskutočnila 12. marca 2014 v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

rozpravkove-javisko-2014V programe sa súťažne predstavilo 8 detských divadelných súborov (DDS), spolu 88 členov DDS, ktorí vystúpili nielen pred prítomným publikom, ale aj odbornou porotou, pozorne sledujúcou ich výkony. Z ich spracovania námetov rozprávok, povestí či básničiek vyžarovalo nasadenie, sprevádzané odvahou a odhodlaním prejaviť svoj vlastný názor.

Súčasťou súťažnej časti prehliadky bol aj hodnotiaco-rozborový seminár s členmi odbornej poroty, kde boli preberané klady, nedostatky a konkrétne odporúčania. Na základe výsledkov hodnotenia prezentácie súborov udelila porota nasledovné ocenenia a diplomy:

VYHODNOTENIE:

1. miesto: DDS Babland pri ZŠ Lehota pod Vtáčnikom za autorskú hru, na motívy slovenskej ľudovej rozprávky HĽADÁ SA PRINC, v réžii Boženy Borkovej
2. miesto:  DDS pri ZUŠ Handlová za rozprávku na motívy Ľudovíta Fuchsa HRBÁČ, v réžii Kataríny Dupkalovej
3. miesto: Umelecký krúžok pri ZŠ s MŠ Nitrica za rozprávku Anny Gürtlerovej PANI ZIMA, v réžii Mgr. Moniky Krajčíkovej

Okrem súboru, ktorý získal prvé miesto, odporučila odborná porota na postup na krajského kola, v kategórii scénických miniatúr, DDS pri SZUŠ Xoana Prievidza s rozprávkou VŽDY PRÍDU ZAJTRA na motívy Jozefa Mokoša, v réžii Mgr. art. Michaely Pastierikovej.

Porota zároveň navrhla DDS pri LDO – ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi na postup a zaradenie do krajskej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Podjavorinskej Bzince (60. Hviezdoslavov Kubín 2014), s inscenáciou DEDINA DUCHOV v réžii Anny Gürtlerovej.

Ostatným zúčastneným súborom boli udelené účastnícke diplomy a knihy z Vydavateľstva Matice slovenskej, ktoré do súťaže venoval Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza.

Organizátormi boli Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v spolupráci s MO Matice slovenskej Prievidza.

Share Button