Literárny karneval v Prievidzi

Hornonitriansku knižnicu navštívili rozprávkové postavičky a hrdinovia obľúbených detských kníh.

literarny-karneval-2014

K fašiangovému obdobiu neodmysliteľne patrí veselá zábava či už v podobe plesov alebo karnevalov. Inak tomu nie je ani v Prievidzi, kde sa stalo tradíciou, že práve v tomto období ožívajú v Hornonitrianskej knižnici rozprávkové postavy a obľúbení hrdinovia z detských kníh.

Dňa 27. februára sa uskutočnilo podujatie s názvom Literárny karneval, ktoré bolo určené pre deti 2. a 4. ročníka základných škôl. Deti si svoje masky mohli vyrobiť sami alebo aj za pomoci rodičov. Tento rok navštívili knižnicu napríklad včielka Maja, Popoluška, lúčna víla a anjelik. Pozvanie prijal aj pirát z ďalekého Karibiku, námorník Kapko či náčelník Winnetou.

Karnevalový sprievod literárnych postavičiek spojený s predstavovaním masiek, hodnotila odborná porota. Jej úlohou bolo pozorné hodnotenie predstavovania masiek, ich výroby, odpovedí na súťažné otázky a celkovej aktivity. Tým najlepším porota s radosťou odovzdala knižné ceny, ktoré do súťaže venoval Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza. Ostatné deti si odniesli drobné odmeny ako perá a ceruzky, ktoré im venovala knižnica.

Nasledovala tanečná zábava a občerstvenie. Nielen deti odchádzali spokojné, ale radosť z predstavenia a kreativity detí mali aj organizátori.

Cieľom tohto podujatia bolo vytvorenie pozitívneho vzťahu k čítaniu, podporenie kreatívneho myslenia detí, rozvinutie ich schopnosti interpretovať prečítaný text a zároveň ho hodnotiť, pretože rozvoj čitateľskej gramotnosti sa pokladá za základnú kompetenciu pre celoživotné vzdelávanie.

Organizátorom karnevalu bola Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej Prievidza.

Mgr. Viera Šinská
MO MS Prievidza

Share Button

Komentovať