Vlastenectvo a naše mesto – Partizánske

Pod týmto názvom pripravili v predposledný novembrový večer Miestny odbor Matice slovenskej, občianske združenie Spolu sme Slovensko a Spoločnosť M. R. Štefánika – klub Partizánske pre Partizánčanov cyklus prednášok o vlastenectve.

vlastenectvo-a-nase-mesto-2013-1

V sále panoramatického kina sa publiku predstavili pozvaní hostia. Jedným z nich bol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý upriamil pozornosť na 1150. výročie príchodu solúnskych bratov sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy, ako aj 150. výročie založenia Matice slovenskej a 95. výročie vzniku ČSR.

Podrobnejšie sa venoval histórii MS a jej súčasnej situácii, keď povedal, že vlastenectvo má každý v srdci, len ho nedáva tak často najavo ako pri futbale či hokeji, keď naša reprezentácia vyhráva. V závere svojho vystúpenia odovzdal primátorovi Partizánskeho Jozefovi Božikovi ďakovný list Matice slovenskej za pomoc a spoluprácu.

Ešte pred spustením projekcie 1. časti štvordielneho dokumentu o M. R. Štefánikovi s názvom Poroba, sa ujal  slova jeho autor Pavol Kanis. Bývalý minister obrany sa spracovaniu  historického dokumentu, mapujúceho celý život jedného z najvýznamnejších Slovákov, venoval po svojom odchode z politického života.

Sám precestoval pri získavaní materiálu pre film veľa miest, kde Štefánik pôsobil a kde sme videli dejinnú líniu od roku 1842, keď Slováci predložili panovníkovi prestolný dobropis, ktorým sa začala cesta za vlastným spisovným jazykom a k národnému hnutiu. Priniesol obraz Štefánikovho rodu, jeho štúdií, astronomickej činnosti, úspechov i neúspechov.

V závere večera sa prihovoril prítomným aj primátor mesta Jozef Božik, ktorý priblížil prácu samosprávy a jej prístup k budovaniu národného povedomia. Zdôraznil, že mesto si pravidelne pripomína všetky významné dni slovenských dejín. Pripomenul aj snahu samosprávy o to, aby občania viac vnímali samotnú históriu mesta.

Príjemný večer s nádychom vlastenectva spestrila svojím vystúpením aj spevácko-dramatická skupina Jeseň.

Eva Nahálková
predsedníčka MO MS Partizánske

Share Button

Komentovať