K prameňom samostatnosti – beseda so spisovateľom Drahoslavom Machalom

“Mládež má právo na negáciu, aj na vzburu proti vrtkému, čo považuje za neznesiteľne staré, no nemá právo na duchovnú samovraždu.”

“Budúcnosť sa vždy koná, ibaže je iná ako v našich predstavách.”

Vladimír Mináč

beseda-s-drahoslavom-machalom

Dňa 25. septembra 2013 sa v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi stretli študenti stredných škôl so spisovateľom Drahoslavom Machalom, ktorý im v pútavej besede priblížil osobnosť slovenskej literatúry a spoločenského života Vladimíra Mináča.

Rozprávanie bolo autentické, lebo V. Mináča Drahoslav Machala osobne poznal a snažil sa študentom dokázať, že spisovatelia nie sú len busty, ale boli a sú to ľudia s kladnými aj zápornými vlastnosťami, vnútorným životom a s problémami obyčajného človeka.

Drahoslav Machcala je nielen spisovateľ, ktorý má na svojom konte okolo 30 kníh, prevažne dokumentárneho charakteru, ale aj národovec a matičiar. Medzi mladých ľudí chodí rád a snaží sa v nich zapáliť pocit zodpovednosti za svoj život, pocit národnej hrdosti a vlastenectvo a aj z tohto dôvodu sú besedy s ním úzko späté so súčasnými spoločenskými problémami a s problémami obyčajných ľudí.

Stretnutie s Vladimírom Mináčom – keď sa mládež dneška stretne s osobnosťou minulosti

Nech vyzerá titulok neuveriteľne a nepravdivo bez logického základu, je treba hlbšie sa nad ním zamyslieť. Môže veľká osobnosť slovenskej literatúry tak ľahko vymiznúť z pamäti ľudí? Možno na Vladimíra Mináča zabudnúť 17 rokov po jeho smrti? Naopak. Mináčov pohľad na svet a tvorba tu pretrvávajú ako výkričník pre mladých ľudí, ktorí sa len málokedy pozastavia nad duchovnými hodnotami a dôležitosťou poznania. Veľká vďaka patrí slovenským učiteľom, profesorom, ktorí ešte nevzdali snahu o vzdelávanie a modelovanie mládeže, o poskytovanie dôležitých a zaujímavých informácii v škole, ale aj mimo nej.

Vladimír Mináč bol človek, ktorý sa nebál prezentovať svoj názor, poukazoval na súčasné problémy spoločenského, ale i politického života svojej doby, pričom vychádzal z vlastných skúseností. Bol esejista, publicista, politický aj kultúry činiteľ. Ak celú jeho pôsobnosť, úspechy a vlastnosti spojíme do jedného celku, vytvoríme akýsi prototyp činnej, vzdelanej a nebojácnej osoby, ktorá mala aj napriek pohnutým udalostiam svojho života snahu pokračovať a tvoriť ďalej.

Jeho vyvinuté kritické myslenie môžeme vidieť vo vrcholnom diele prozaickej tvorby, ktorú tvorí trilógia Generácia. Ako maliar historických udalostí vykresľuje obdobie druhej svetovej vojny, SNP a povojnovú situáciu. Drahoslav Machala študentom priblížil aj esej Sub tegmine (Pod pokrývkou), v ktorej autor odhaľuje lži mocných a neprávosti, ktorých sa tí, čo držia vo svojich rukách moc, dopúšťajú.

Beseda mala nielen náučný charakter, ale taktiež morálne poslanie a Drahoslav Machala sa snažil vytrhnúť mladých z letargie, dávajúc im za vzor silný ročník slovenských osobností – ročník 1922. Každý si zo stretnutia odniesol zaujímavé a podstatné informácie. Dúfam, že i naďalej budú mať súčasní spisovatelia i učitelia chuť ukázať žiakom, aké dôležité je brať si príklad a poučiť sa zo života iných.

Kristína Rusnáková
študentka Gymnázia I. Bellu v Handlovej

Share Button

Komentovať