Ctiť si a nezabúdať na odkaz našich predkov

Začiatkom júla žilo Slovensko spomienkovými slávnosťami k príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Jeden z najdôležitejších míľnikov v našich dejinách si 4. júla pripomenuli aj hornonitrianski matičiari, ktorí vierozvestcom vzdali úctu pietnou spomienkou pri ich súsoší v Prievidzi.

ctit-si-a-nezabudat-na-odkaz-nasich-predkov-7

Medzi hosťami spomienky nechýbala prednostka Okresného úradu v Prievidzi Silvia Siváková Nemcová, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prievidzi Vlastimil Uhlár, predsedníčka Oblastnej rady MS pre okresy Prievidza – Partizánske Eva Kucharovičová a výkonná riaditeľka OOCR región Horná Nitra – Bojnice Sylvia Maliariková. K 60-tke prítomných sa prihovorila Eva Baničová, podpredsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej Prievidza: „Pre nás, súčasníkov, má pôsobenie sv. Cyrila a Metoda na území Veľkej Moravy veľký význam, a to ako v oblasti vzdelanosti a kultúry, tak aj morálky či práva.“ Zároveň zdôraznila, že pripomínanie si tejto udalosti je dôležité tiež preto, aby sa dostala do povedomia čo najširšej verejnosti.

Matičiari si však okrem udržiavania myšlienkového odkazu dávajú záležať aj na jeho hmotnom prevedení. „Práve vďaka Miestnemu odboru Matice slovenskej Prievidza dnes stoja cyrilo-metodské súsošia v Prievidzi, Kútoch, Komárne a cyrilo-metodský kríž v Bardejove. Tie nechali členovia navrhnúť a postaviť z vlastných zdrojov,“ vyzdvihla úsilie Hornonitranov Baničová. Spomedzi nich je Prievidza prvým mestom na Slovensku, kde bola vzdaná úcta solúnskym bratom práve týmto spôsobom. Pripomínanie si národnej minulosti súvisí podľa Vlastimila Uhlára aj so samotnou budúcnosťou Slovenska. „Verím, že si naše tradície, históriu a múdrosť otcov budeme i naďalej ctiť, a tým pomyselne polievať odkaz našich predkov, aby naše korene nevyschli,” uzatvára riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prievidzi.

Po príhovoroch nasledoval pietny akt kladenia vencov k súsošiu a vystúpenie chrámového speváckeho zboru J. Hanku z Kanianky.

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Share Button